Print reference
 

New Construction of the Büttenen School Facility, Luzern

2009

Line

According to a decision by Lucerne's city council, the small school building in the residential area of Büttenen was to be demolished and not replaced. The children should have gone to a school much further away. The solution?

Exterior view of facade; Photo: Roger Frei, Zurich zoom
Exterior view of facade; Photo: Roger Frei, Zurich
Interior view; Photo: Roger Frei, Zurich zoom
Interior view; Photo: Roger Frei, Zurich
Work niche with cantilevered BSH joist zoom
Work niche with cantilevered BSH joist
Cantilevered ceiling in the access area zoom
Cantilevered ceiling in the access area
Exterior View of Büttenbergstrasse zoom
Exterior View of Büttenbergstrasse

The Resistance  

The residents concerned successfully defended themselves and convinced the parliament to erect a new school building.  


The Performance

The new school building was to be constructed using a timber element construction method and its architectural design was to give it a light, attractive appearance. With the idea of building the school closer to the road, a large playground with a lot of green space was created. To ensure that the new building is also in harmony with the green surroundings, the school building was built according to the Minergie ECO standard. 


The Building

The building consists of a basement in solid construction and two upper floors in timber element construction. The generously proportioned, bright classrooms placed high demands on the static concept.


The task was to interrupt the strip lighting in the façade with as few filigree components as possible. Due to the geometry and arrangement of the classrooms, the ceiling had to span 7.3 meters, the roof even 9.0 meters. These large span widths could be achieved with hollow box ceilings made of ribs in glulam and panelling made of three-layer boards and OSB boards. The high forces of the cantilevered ceiling were absorbed with hollow boxes made of Kerto-Q panels. The loads were transferred from the slab elements to beams, some of which are integrated into the hollow box ceiling. To construct the large cantilevers and distribute the forces to the pile foundations, high beams of glulam were inserted in the roof and on the floor slabs. A further highlight were the round skylights: the filigree support in four points makes the shelter roof appear to float on the surrounding strip light. 


New School Building in Büttenen, Luzern    

Lignum Holzbulletin 102/2012  

Construction Data

  • Construction timber: 120 m³
  • Kerto-Q for wooden ceilings and beams: 12 m³
  • Three-layer panels for hollow box ceilings: 1320 m³
  • OSB panels for timber box ceilings: 830 m³

Timbatec's Services

  • Construction project, statics, construction
  • Implementation project
  • Site inspections

Architect
Rohrer Sigrist Architekten
6003 Luzern
Timber Construction Engineer
Timbatec Holzbauingenieure Schweiz AG, Thun
3600 Thun
General Contractor
Starck AG, Generalunternehmung
6340 Baar
Building Owner
Hochbauamt der Stadt Luzern
6000 Luzern
Timber Building Contractors
Zimmerei Kühni AG
3435 Ramsei

 

Print reference
 
 
 

Switzerland:

Thun Branch

Timbatec Timber Construction Engineers Switzerland Ltd.

Niesenstrasse 1, 3600 Thun

Tel: +41 58 255 15 10

thun@timbatec.ch


Zürich Branch

Timbatec Timber Construction Engineers Switzerland Ltd.

Ausstellungsstrasse 36, 8005 Zürich

Tel: +41 58 255 15 20

zuerich@timbatec.ch


Delémont Branch

Timbatec Timber Construction Engineers Switzerland Ltd.

Avenue de la Gare 49, 2800 Delémont 

+41 58 255 15 40 

delemont@timbatec.ch


Bern Branch

Timbatec Timber Construction Engineers Switzerland Ltd.

Falkenplatz 1, 3012 Bern

Tel: +41 58 255 15 30

bern@timbatec.ch

Austria:

Headquarters Vienna (A) 

Timbatec Timber Construction Engineers GmbH
Im Werd 6/31a, 1020 Wien 
Tel: +43 720 2733 01

wien@timbatec.at


Impressum

Follow us: